/

KLEINE MAAR FIJNE RECREATIEWONING IN DE EIFEL

 

HET AHRDAL: EEN ROEMRUCHTE HISTORIE,   VERPAKT IN HEEL VEEL NATUURSCHOON

TOERISTISCHE DRUKTE ALTENAHR             ONTBREEKT IN KNUS KREUZBERG

Het Ahrdal is een wandel- en fietsparadijs.

Kreuzberg maakt deel uit van Landkreis Ahrweiler, een gewest in het hart van de Eifel dat voor 52 % uit bossen bestaat. Wandelpaden met een totale lengte van ruim 1.000 kilometer slingeren zich langs steile wijngaarden en door duistere wouden, langs heldere rivieren en over zowel glooiende als grillig gevormde heuvels en bergen.

OVERHANGENDE ROTS Dankzij een netwerk van fietspaden zijn ook de fietsmogelijkheden legio. In de Eifel is het gesteente nog steeds in beweging: uitgerekend ter hoogte van Kreuzberg is de provinciale weg in 1988 dagenlang versperd geweest, nadat er een groot stuk van de overhangende rots naar beneden was gestort…

ROEMRUCHTE GESCHIEDENIS Het fascinerende natuurschoon gaat hand in hand met een roemruchte geschiedenis. Tientallen kastelen en ruïnes herinneren aan de strijd op leven en dood die Frankrijk en Pruisen eeuwenlang om het gebied hebben gevoerd. De onzekere politieke situatie, die tot na de Eerste Wereldoorlog voortduurde, wordt vaak als reden opgevoerd voor de relatieve dunbevolktheid van het Ahrdal.

BRUG VAN REMAGEN Met als beroemdste relikwie de restanten van de ’Brug van Remagen’ aan de monding van de Ahr zijn in het rivierdal ook nog herinneringen te vinden aan de harde gevechten die in de Tweede Wereldoorlog in het Rheinland zijn gevoerd. Kreuzberg am Ahr ligt een paar rivierkronkelingen ten zuidwesten van Altenahr, een stadje dat dankzij het fraaie vulkanische gebergte in de directe omgeving al meer dan een eeuw een toeristische trekpleister is. De vele cafeetjes, wijnbars, restaurants, discotheken, kabelbaan en zomerrodelbaan waar Altenahr prat op gaat, zijn in Kreuzberg op de vingers van één hand te tellen. De wijnbouw die stroomafwaarts de bergen langs de Ahr beheerst, laat vanaf dit kleine kasteeldorp verstek gaan. Beboste bergen van 300 tot bijna 750 meter hoog bepalen stroomopwaarts het beeld.

Kreuzberg is het enige dorp in het Ahrdal met een bewoond kasteel.

GOED GLAS WIJN Als je na een dag wandelen of fietsen toe bent aan een goed glas rode Ahrwein, hoef je echter niet per sé de dieseltrein naar Alternahr of één van de andere wijndorpen te nemen. Kreuzberg telt onder andere een dorpskroeg, een camping met café en Biergarten, Hotel Weis (met leuk terras en eenvoudig restaurant) én restaurant De Wurstkessel dat je tijdens je verblijf in ’t Ahre End  minstens één keer bezocht moet hebben… 

WINKELCENTRUM Voor bo
odschappen kun je terecht in het nabijgelegen Pützfeld: over de provinciale weg heen kijkt de Wallfahrtskapelle uit op een winkelcentrum waar zich onder andere een prima bakker bevindt en een Penny Markt, een goedkope supermarkt met een prima assortiment.