/

KLEINE MAAR FIJNE RECREATIEWONING IN DE EIFEL

 

 NIEUWS OVER 'T AHRE END

't Ahre End krijgt Duitse bewoners

2 augustus 2021 - Hier 'gerade aus' en dan na ongeveer 200 meter het pad rechts 'nach oben' volgen... Voor het eerst in decennia krijgt 't Ahre End Duitse bewoners. In tegenstelling tot de meeste huizen in het kasteeldorp Kreuzberg, heeft de hooggelegen vakantiewoning de vloedgolf van 14 en 15 juni zonder kleerscheuren doorstaan. 't Ahre End is beschikbaar gesteld aan inwoners van Kreuzberg die geen dak boven hun hoofd meer hebben. Met ingang van deze week wordt van dat aanbod gebruik gemaakt, te beginnen met een Duits echtpaar dat een paar honderd meter verderop woont. Hun huis is niet verwoest, maar voorlopig onbewoonbaar door de schade die op de begane grond en de eerste verdieping is aangericht door de vloedgolf en een gesprongen stookolietank. 

Catastrofe in het Ahrdal

16 juli 2021 - Het Ahrdal is getroffen door een catastrofe. Bizarre hoeveelheden regen in korte tijd veranderden de Ahr op 14 en 15 juli van een kalme zijrivier van de Rijn in een kolkende watermassa, die tientallen levens heeft gekost en gigantisch veel schade heeft aangericht. De precieze omvang van de ramp is op dit moment nog niet bekend, omdat het nog niet mogelijk is om contact te krijgen met onze vrienden en kennissen in het Ahrdal. We leven met ze mee en wensen ze heel veel sterkte, nu en in de komende weken die in het teken zullen staan van herstel en - voor zover mogelijk - een terugkeer naar het normale leven. Dat 't Ahre End tot nader order niet kan worden verhuurd, is wat ons betreft slechts klein leed, vergeleken met de catastrofe die veel inwoners van het Ahrdal heeft getroffen. Het spreekt voor zich dat degenen die hun vakantie in ons vakantiehuisje letterlijk en figuurlijk in het water zien vallen, hun geld terugkrijgen. De foto  is afgelopen weekend gemaakt, door Hank en Thelma, tijdens een regenbui die dagen later de prelude zou blijken van heel ellende. 

Zonder 'coronagedoe' naar Duitsland

28 juni 2021 - Nederlanders die naar Duitsland gaan, hoeven zich niet meer aan te melden en hoeven bij de grens geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs meer te laten zien. Op de Europese 'coronarisicokaart' is Nederland niet meer rood maar geel. Voor Duitsland was dat reden om Nederland vanaf 27 juni niet meer als risicogebied te beschouwen. In de praktijk komt het er op neer dat iedereen die naar Duitsland gaat, bijvoorbeeld voor een verblijf in 't Ahre End geen last meer heeft van 'coronagedoe', in de vorm van aanmeldingen, testen en quarantaines. In Duitsland gelden nog wel beperkende maatregelen in de openbare ruimte, zoals een mondkapjesplicht in winkels en het openbaar vervoer.     

Jawohl, we mogen weer!

9 juni 2021 - Vanaf donderdag 10 juni 2021 kunnen Nederlanders weer op vakantie in Duitsland. 'Coronakleurcode oranje' verandert op die datum in kleurcode geel, wat betekent dat naast noodzakelijke reizen ook vakantiereizen weer zijn toegestaan. De versoepeling vloeit voort uit de gunstige ontwikkeling van de coronapandemie. In Nederland en in Duitsland wordt in hoog tempo gevaccineerd, waardoor zowel de kans op - als het aantal coronabesmettingen snel daalt. Op weg naar kleurcode groen, gelden er nog wel inreisbeperkingen van Nederland naar Duitsland: voor vertrek naar Duitsland, moeten reizigers zich laten registreren. De meest actuele informatie over de coronasituatie in Duitsland (en het reisadvies dat eruit voortvloeit) is te vinden op www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies  

Stilte voor de Sturm?

2 juni 2021- We krijgen veel vragen over de coronaregels in Duitsland, vast met het oog op een mogelijk verblijf in 't Ahre End in de komende zomermaanden. Stilte voor de Sturm? We hopen het! Vast staat dat er eindelijk licht is aan het einde van de lange, lange coronatunnel... We kunnen zelf ook niet wachten om weer naar het Ahrdal te gaan. Hou, net als ons, www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor de meest actuele informatie over de coronaregels in Duitsland. Bis bald!

Licht aan het einde van de tunnel!

15 april 2021 - Net als in 2020 kent het seizoen van 't Ahre End ook dit jaar een stroeve, vertraagde start. De oorzaak is uiteraard de coronapandemie, die ook dit voorjaar nog een streep haalt door alle plannen voor vakanties en weekendjes weg - ook naar Duitsland, ook naar de Eifel, ook naar 't Ahre End. Het goede nieuws is dat er ten opzichte van vorig jaar nu wél licht aan het einde van de tunnel is, reden om deze foto van Henk en Marja de Wilde ook bij dit bericht te plaatsen. Alle reserveringen in het voorjaar zijn gecancelled, maar hopelijk leiden versoepelingen ertoe dat de luiken van 't Ahre End snel weer open kunnen - coronaproof en nu écht, zonder de dreiging van een nieuwe lockdown. We houden u op de hoogte. Bis bald, tot gauw! 

 Frank Scholten wint fotowedstrijd  

3 maart 2021 - Met deze foto waar de hitte van afspat (let ook op de onweerslucht achter het kasteel), heeft Frank Scholten uit Aadorp (Twente) de Jaap de Geus Award 2021 gewonnen. Een andere inzending van hem (een landschapsfoto van met wijnvelden bedekte heuvels in het Ahrdal) eindigde op de derde plaats. Cees de Geus hield de familie-eer nog een beetje hoog: hij bereikte de tweede plaats met de enige digitale foto waarmee hij vorig jaar uit het Ahrdal terugkeerde. Vlak nadat hij de runner-up op Instagram had geplaatst (en daarmee veilig had gesteld), viel zijn smartphone namelijk in de Ahr.... Uitvergroot en ingelijst wordt de winnende foto binnenkort toegevoegd aan de steeds fraaiere fotogalerij in 't Ahre End. Er waren dit jaar maar liefst 31 inzendingen van elf deelnemers. 

Wie wint de Jaap de Geus Award 2021?

21 februari 2021 - De jaarlijkse strijd om de Jaap de Geus Award barst weer los. Inzendingen voor de prestigieuze fotowedstrijd van 't Ahre End kunnen tot vrijdag 26 februari 12.00 uur worden gemaild naar Cees. Vast staat dat er een nieuwe winnaar komt, want de titelverdediger zag zijn smartphone afgelopen zomer in de Ahr vallen - waarmee uiteraard ook alle potentiële winnende foto's in het water vielen. Tijdens de jaarvergadering op 27 februari worden alle inzendingen gereduceerd tot een short list, waarna de finale stemronde op Facebook plaatsvindt. We zijn benieuwd!

Gelukkig(er) nieuwjaar!

17 december 2020 - Ook 't Ahre End is klaar met 2020 en niet zo'n klein beetje ook. Net voor ook Duitsland weer op slot ging, hebben Diana en Frans de pittige recreatiewoning in het Ahrdal winterklaar gemaakt. Daarmee kwam een einde aan een veelbewogen jaar, dat uiteraard geheel in het teken stond van covid-19 dan wel corona. Vooral in de zomer, tussen de diverse lockdowns door, hebben veel mensen gelukkig nog kunnen genieten van het huisje en zijn schitterende omgeving. We wensen u goede feestdagen en een gelukkig 2021, waarin we elkaar hopelijk weer in goede gezondheid en zonder corona-beperkingen kunnen zien en spreken. Bis bald!

Nog geen licht aan het eind van de tunnel

8 oktober 2020 - Als het om COVID-19 dan wel corona gaat, is er ook voor 't Ahre end nog geen licht aan het einde van de tunnel. Nu de tweede golf een feit lijkt, dreigt het seizoen uit te gaan als een nachtkaars. Eigenaren en huurders kunnen gelukkig wel terugkijken op een uitstekende zomer, waarin de recreatiewoning in het Ahrdal bijna non-stop 'bezet' was. Voor de resterende weken geldt: hou de berichtgeving over de Duitse corona-maatregelen goed in de gaten. Klik hier voor meer informatie daarover. De foto is overigens gemaakt door Marja de Wilde. Enne... Bleib Gesund!

Later begonnen, langer door

28 augustus 2020 - Later begonnen, langer door. Zo kan het verhuurseizoen 2020 voor 't Ahre End worden samengevat. Door de uitbraak van de corona-pandemie, vielen maart, april en een groot deel van mei goeddeels in het water. Daarna trok de verhuur echter aan en niet zo'n klein beetje ook. De belangstelling is zelfs zo groot, dat nu is besloten de luiken van 't Ahre End niet al eind oktober maar pas eind november te sluiten. Uiteraard in de hoop dat de winter, die het ook in het Ahrdal de laatste jaren af heeft laten weten, dit jaar niet verrassend vroeg invalt...

Veel belangstelling voor Ahre End

2 juli 2020 - Het coronavirus heeft ook de vakantiewereld flink door elkaar geschud. Veel Nederlanders prefereren een vakantie in eigen land of net over de grens boven een vliegvakantie naar een ver land. Mede daardoor mag 't Ahre End zich in een grote belangstelling verheugen. In de maanden juni, juli en augustus is het huisje in het Ahrdal zelfs goeddeels volgeboekt, in september en oktober zit er nog wel ruimte in de verhuuragenda. Cafés en restaurants zijn ook in Duitsland inmiddels weer open. Meer informatie over de 'coronamaatregelen' die onder andere in de trein en de horeca in acht moeten worden genomen, is te vinden op de site van de ANWB. De foto is eind juni gemaakt en toont Corry en Hein, mét mondkapje op het terras van 't Ahre End.  

Seizoen Ahre End begint later door corona

3 april 2020 - Het is natuurlijk een open deur (of eigenlijk juist niet), maar door de coronacrisis begint het seizoen  van 't Ahre End later. Hoeveel later hangt af van de duur van de maatregelen die zowel in Nederland als in Duitsland van kracht zijn om de verspreiding van het Covid 19-virus tegen te gaan. Zo zijn cafés en restaurants gesloten en moet iedereen een 'comfortzone' van 1,5 meter  rond zichzelf in acht nemen. Om toeristen te ontmoedigen,  worden parkeerterreinen in het Ahrdal bovendien vanaf komend weekend  afgesloten.

Cees wint Jaap de Geus Award 2020

1 maart 2020 - De Jaap de Geus Award 2020 is gewonnen door Cees de Geus, met een 'agrarische foto' van ronde balen in een glooiend Eifel-landschap. Jan van der Werff eindigde als tweed e, Hank de Geus als derde. Voor Cees de Geus was het de tweede keer dat hij won, sinds 't Ahre End de fotowedstrijd in 2001 in het leven riep. De winnende foto wordt uitvergroot en ingelijst en krijgt een plekje in het vakantiehuisje in het Ahrdal, Gesterkt door zijn knappe tweede plaats, is Jan van der Werff vastbesloten volgend jaar wél te winnen.

Voor Ahre End zit seizoen 2019 erop

20 november 2019 - Voor recreatiewoning 't Ahre End zit het 'seizoen 2019' er helaas alweer op. Nadat de laatste huurders begin november waren vertrokken, hebben Diana en Frans het huisje half november 'winterklaar' gemaakt. Laat de vorst en de sneeuw maar komen! Het is de bedoeling dat de luiken in maart 2020 weer open gaan. De eerste reserveringen voor het komende seizoen zijn inmiddels binnen. Bis zum nächtsten Jahr!

Ahre End ook op Instagram

2 mei 2019 - Behalve op Facebook is 't Ahre End voortaan ook op Instagram te vinden. De foto's en video's op deze website/app worden overigens wel op Facebook doorgeplaatst. Instagram is een mogelijkheid om meer mensen kennis te laten maken met 't Ahre End. Behalve uit mooie nieuwe foto's uit het Ahrdal, kan daarbij ook worden geput uit het rijke verleden van de recreatiewoning. Zo werd van 2002 tot 2015 de Kreuzberger Courant uitgegeven, speciaal voor eigenaren en huurders van 't Ahre End. Het archief is bewaard gebleven en bevat een schat aan nieuwsberichten en foto's (foto) die de komende jaren hun weg zullen vinden naar de diverse social media. 

'Vijftig ontdekkingen in het Ahrdal'

15 augustus 2019 - '50 Entdeckungen im Ahrtal' luidt de titel van de jongste aanwinst in de (reis)bibliotheek van 't Ahre End. In het boek van Karin Joachim worden 50 locaties in het Ahrdal beschreven die om historische, landschappelijke of architectonische redenen een bezoek meer dan waard zijn. Op de cover prijkt de kapel in Pützfeld, hemelsbreed op ongeveer anderhalve kilometer van 't Ahre End. Het boek bevat een aantal 'usual suspects', zoals de Rotweinwanderweg, de ruïne in Altenahr en de 'Regierungsbunker', maar ook enkele verrassende tips. Maak er vooral gebruik van tijdens een weekend in 't Ahre End! 

Tuin opgeknapt tijdens klusweekend

1 april 2019 (geen grap) - In het laatste weekend van maart, vond in en om 't Ahre End het jaarlijkse 'klusweekend' plaats waarmee het huisje 'zomerklaar' wordt gemaakt. Zoals altijd had de kleine recreatiewoning de winter (die in het Ahrdal steevast wat strenger is dan in West-Nederland) prima doorstaan. De nadruk lag dit jaar op de tuin, die is opgeknapt en van nieuwe planten is voorzien. Ook binnen is alles opgefrist en opgeknapt. Het klusteam bestond dit jaar uit Diana de Geus, Hank de Geus, Leonie Carlin en Cees de Geus en zoals de foto laat zien zat de stemming er op de terugweg naar Nederland nog steeds goed in. 

Leonie Carlin wint Jaap de Geus Award 2019

27 februari 2019 - Met haar eerste inzending ooit, heeft Leonie Carlin de Jaap de Geus Award 2019 gewonnen. Hank de Geus eindige op de tweede plaats en Ida de Geus op de derde plaats. In totaal waren er dit jaar twintig inzendingen, die tijdens de jaarvergadering op zaterdag 23 februari werden teruggebracht tot een 'short list' van drie foto's. Tijdens de tweede stemronde op Facebook werden in totaal vijftien stemmen uitgebracht. De winnende foto wordt geprint en ingelijst en krijgt een plek in de eregalerij in 't Ahre End.

Corry Leijen wint Jaap de Geus Award 2018

20 februari 2018 - Met onderstaande foto van het 'Teufelsloch' tussen Kreuzberg en Altenahr, heeft Corry Leijen de Jaap de Geus Award 2018 gewonnen. In de finale stemronde op Facebook versloeg ze runner-up Wilco van der Werff met vijf stemmen. Met meer dan dertig stemmen en likes was de verkiezing een succes. De winnende foto krijgt een mooie plek in 't Ahre End. Corry kan zelf uiteraard ook een vergroting tegemoet zien.

Met deze foto won Corry Leijen de Jaap de Geus Award 2018.

Overzicht wijnfeesten Ahrdal

3 april 2017 - Bij wijnfeesten in Duitsland denk je aan het najaar. Maar uit dit overzicht blijkt dat het onder het motto ‘waar wijn wordt verbouwd, is altijd een reden tot feestvieren’ vanaf het Pinksterweekend altijd wel ergens bal is. Let trouwens ook even op de tambour-maître op de promo-foto bij dit bericht...

Pinksterweekend: Wijnmarkt in Ahrweiler. Vrijdag wordt de nieuwe wijnkoningin gekroond

Laatste zaterdag juli: Neuenahrer Burgunderfest in Bad Neuenahr. Meer info: www.burgunderfest.de

Derde weekend augustus: historisch wijnfeest in Heimersheim. Meer info: www.historisches-weinfest-heimersheim.de

Vierde weekend augustus: wijnfeest in Walporzheim. Meer info: www.walporzheim.de

Eerste weekend september: wijnfeest in Altenahr

Tweede weekend september: wijnmarkt in Ahrweiler

Derde weekend september: wijnfeest in Rech. Meer info: www.rech-weindorf.de 

Voorlaatste weekend september: wijnfeest in Bachem. Meer info: www.weindorf-bachem.de

Laatste weekend september: wijnfeest in Dernau. Meer info: www.dernau.de

Laatste weekend september: start wijnfeestweken in Altenahr. Meer info: www.altenahr-ahr.de

Alle weekenden in oktober: wijnfeest in Mayschoß en Altenahr. Meer info: www.mayschoss.de en www.altenahr-ahr.de 

Exclusieve wandeltocht Ahre End up-to-date

23 maart 2017 - Met 't Ahre End als start- en eindpunt, voert de exclusieve Heksen-, Kabouters- en Duivelstocht langs de mooiste en spannendste plekjes in de omgeving. Omdat de kabelbaan in Altenahr enkele jaren is dichtgegaan (het bord dat de laatste 'Talfahrt' aangaf is als souvenir meegenomen naar 't Ahre End...) moest de route enigszins worden aangepast. Dat is nu gebeurd. Omdat de tekst niet meer op twee A4-tjes bleek te passen, is het lettertype wat verkleind en krijgen wandelaars voortaan... een loep mee!


'T AHRE END: KLEIN MAAR FIJN

Ideaal voor twee personen, maar vier kan ook     Om maar met de deur in huis te vallen: 't Ahre End (West-Fries voor 'het andere eind') heeft één slaapkamer met twee bedden en is dus ideaal voor twee personen. Maar dankzij een bedbank in de woonkamer kunnen ook drie of vier personen goed uit de voeten in de kleine maar fijne recreatiewoning in het Ahrdal, een wijn-, wandel- en fietsparadijs vlakbij Bonn en Keulen.

't Ahre End heeft een kleine, beschutte tuin en een fijn overdekt terras.

Er zijn in ‘t Ahre End dekbedden, kussens en beddengoed aanwezig voor vier personen. Je moet zelf wel badhanddoeken, keukenhanddoeken en theedoeken meenemen. ‘t Ahre End beschikt over voldoende bestek en serviesgoed. De knusse recreatiewoning is verder onder meer voorzien van een televisie (met decoder voor alle Duitse zenders), een radio- annex cd-speler en een complete keuken met o.a. een broodrooster, een waterkoker, een koffiezetapparaat, magnetron en een combi-oven. 

Onder de luifel rechts van het huisje tref je een tuinset en twee fietsen aan. Klein maar fijn geldt ook voor de beschutte tuin van ’t Ahre End, die een fraai uitzicht biedt op het Ahrdal tussen de dorpen Kreuzberg en Pützfeld. Een overdekt terras biedt beschutting tegen neerslag en, als het je te heet onder de voeten wordt, zon. 

De omgeving van 't Ahre End is een eldorado voor honden. Geef even tijdig aan als je een hond mee wilt nemen, dan bespreken we de mogelijkheden en voorwaarden.

'Knus' is het woord dat 't Ahre End misschien wel het best samenvat.

---------------------------------------------------------------------------------

'T AHRDAL IN BEELD

Jaarlijkse fotowedstrijd is ode aan Ahrdal

De 'Jaap de Geus Award' is de naam van de jaarlijkse fotowedstrijd van 't Ahre End, die al ruim tien jaar een regelrechte ode is aan de schoonheid van het Ahrdal.  Hieronder en elders op deze site treft u een aantal foto's aan, waaronder een aantal winnaars van- en deelnemers aan de fotowedstrijd. Alle foto's hebben met elkaar gemeen dat ze een goed beeld geven van het Ahrdal in het algemeen en 't Ahre End in het bijzonder.