/

 

 

HET AHRDAL: EEN ROEMRUCHTE HISTORIE EN HEEL VEEL NATUURSCHOON

Kreuzberg maakt deel uit van Landkreis Ahrweiler, een gewest in het noorden van de Eifel dat voor 52 procent uit bossen bestaat. Wandelpaden met een totale lengte van ruim 1.000 kilometer slingeren zich langs steile wijngaarden en door duistere wouden, langs heldere rivieren en over zowel glooiende als grillig gevormde heuvels en bergen.

Dankzij een netwerk van fietspaden zijn ook de fietsmogelijkheden legio. In de Eifel is het gesteente nog steeds in beweging: uitgerekend ter hoogte van Kreuzberg is de provinciale weg in 1988 dagenlang versperd geweest, nadat er een groot stuk van de overhangende rots naar beneden was gestort…

Het fascinerende natuurschoon gaat hand in hand met een roemruchte geschiedenis. Tientallen kastelen en ruïnes herinneren aan de strijd op leven en dood die Frankrijk en Pruisen eeuwenlang om het gebied hebben gevoerd. De onzekere politieke situatie, die tot na de Eerste Wereldoorlog voortduurde, wordt vaak als reden opgevoerd voor de relatieve dunbevolktheid van het Ahrdal.

Met als beroemdste relikwie de restanten van de ’Brug van Remagen’ aan de monding van de Ahr zijn in het rivierdal ook nog herinneringen te vinden aan de harde gevechten die in de Tweede Wereldoorlog in het Rheinland zijn gevoerd.

In juli 2021 werd het Ahrdal getroffen door een 'Flutkatastrophe' dan wel 'waterlawine', die het gevolg was van extreme regenval en dood en verderf zaaide. Er vielen honderden doden en gewonden en de schade aan de infrastructuur en gebouwen was enorm. Hoewel het nog jaren gaat duren voor het Ahrdal weer de oude is, wordt met man en macht gewerkt om het rivierdal nog aantrekkelijker en weerbaarder te maken dan voorheen.  


TOERISTISCHE DRUKTE ALTENAHR ONTBREEKT IN KNUS KREUZBERG

Kreuzberg am Ahr ligt een paar rivierkronkelingen ten zuidwesten van Altenahr, een stadje dat dankzij het fraaie vulkanische gebergte in de directe omgeving al sinds de negentiende eeuw een toeristische trekpleister is. In juli 2021 maakte de ‘Flutkatastrophe’ een einde aan die status. De ‘waterlawine’ die door het Ahrdal raasde, veegde alle hotels, cafés, wijnbars, restaurants, discotheken en campings in de regio van de kaart. Hoewel de wederopbouw vrijwel meteen begon, gaat het nog jaren duren voor de toeristische infrastructuur weer hersteld zal zijn. Illustratief voor de veerkracht van de bevolking is dat de eerste wijnbars en restaurants al in de zomer van 2022 weer open gingen in Altenahr.

De wijnbouw die stroomafwaarts de bergen langs de Ahr beheerst, laat vanaf Kreuzberg verstek gaan. Beboste bergen van 300 tot bijna 750 meter hoog bepalen stroomopwaarts het beeld. Door de ramp in 2021 heeft ook de toeristische infrastructuur in Kreuzberg een enorme klap gekregen. We durven echter te stellen dat er ook op het gebied van eten en drinken inmiddels weer genoeg valt te genieten in het Ahrdal. En in de wetenschap dat er hard wordt gewerkt aan voorzieningen die moeten voorkomen dat de Ahr in de toekomst nog eens zo gruwelijk uit de bocht kan vliegen, wordt het alleen maar beter! 

De beroemde Nürburgring bevindt zich op slechts 25 kilometer afstand van 't Ahre End, wat het vakantiehuisje ook een geliefde uitvalsbasis maakt voor liefhebbers van raceauto's en -motoren. 

 

Voor boodschappen kun je terecht in het nabijgelegen Pützfeld: over de provinciale weg heen kijkt de Wallfahrtskapelle uit op een winkelcentrum waar zich onder andere een prima bakker bevindt en een Penny Markt, een goedkope supermarkt met een prima assortiment.

Eén van de iconen in de omgeving van 't Ahre End: de kapel van Pützfeld.